Scantips


Tips om documenten leesbaar en volledig te ‘scannen’


Digitaliseren? 

Technologie gaat razendsnel vooruit. We ontvangen volop digitale kopies. Maar sinds de populariteit van smartphones af en toe in een piepklein bestandje dat niet of niet goed leesbaar is. Of er ontbreekt een stuk…
Iedereen heeft wel eens een kopie nodig, bijvoorbeeld van een paspoort. Of in ons geval voor je DJ-reservatie. Voor die enkele kopie hoef je geen scanner aan te schaffen. Er zijn namelijk verschillende manieren om een document op een degelijke manier te digitaliseren. We zetten ze op een rij.

Camera
Met een digitale camera is het mogelijk om prima kopieën maken van documenten. Ook met de camera van je smartphone. Leg het document op de grond en zorg dat het goed plat ligt. Kies een plaats met voldoende licht. Maak dan recht erboven een foto. Let erop dat de tekst en/of afbeeldingen op het document scherp en volledig in beeld zijn. Breng daarna de foto over naar de computer. Is het resultaat  goed leesbaar? Volledig? Je kunt achteraf bijsnijden.

Apps
Met een smartphone (of tablet) kun  je gebruikmaken van speciale scan-apps. Deze maken ook een foto via de camera op je toestel. Maar de app voert automatisch kleine correcties door en zet alles recht. Leg het document op een plaats met voldoende licht en scan het met de app. Breng daarna het bestand (meestal een PDF) over naar de computer. Is het resultaat goed leesbaar? Volledig?
Goede apps: Genius Scan, Scanbot…

Scanner op kantoor
Op kantoor beschik je misschien over een professioneel toestel waarmee de kopie van je document, via enkele eenvoudige handelingen, een minuut later in perfect formaat in je mailbox valt. Of je kent iemand die het zo voor je regelt?

Eigen scanner
We noemden het al maar voor de volledigheid mag deze optie natuurlijk niet ontbreken: een scanner aanschaffen. Er bestaan losse scanners maar populairder zijn de zogeheten all-in-one-apparaten. Hierin zijn drie functies verenigd: printen, scannen en fotokopiëren. Let in de bijhorende software op de instellingen voor de resolutie. Is het resultaat goed leesbaar maar ook niet te groot om te versturen?

Copyshop
Tot slot zijn er natuurlijk nog de winkels waar je van alles kunt (laten) digitaliseren. Dit is vooral handig als je een keer een omvangrijk document wilt inscannen bijvoorbeeld.