7. Schik je tafels en genodigden goed
Wanneer je dj probeert de ambiance op te voeren in aanloop naar het dansgebeuren, zijn boomers en senioren er als eersten bij om gebiedend met de armen te zwaaien. Zij zullen je dj herhaaldelijk vragen om de muziek stil te zetten. Plaats je jongeren vlak bij de vloer, en de oudere generaties zo ver mogelijk van de klankkasten.
6. Voorzie aangepaste verlichting
Te veel licht verhindert de danslust. Vergewis je op voorhand welke sfeer de aanwezige zaalverlichting kan brengen. Kunnen de lichten dimmen? Welk licht staat beter volledig af? Een imposante luster boven de dansvloer is knap. Maar als dat licht niet uit kan na de openingsdans, dan is die dansvloer vullen extra lastig. Op die vloer blijft het licht beter beperkt tot partyverlichting van de dj. Tip: indirect (kleur)licht met uplighters langs de muren zorgt voor extra sfeer.
5. Maak van je dansvloer de knusse kern
Je dansvloer ligt best niet helemaal aan de andere kant van de zaal dan de bar. Maar al te vaak gaan aanvankelijk de dames dansen en stappen de heren richting toog… om er te blijven plakken. Hoe korter de afstand, hoe gemakkelijker die te overbruggen is. Dat geldt voor ieder in de zaal. Kies daarom om het dansen zo centraal mogelijk te laten plaatsvinden. En maak die voorziene ruimte niet te groot. Het is beter gezellig tegen elkaar wrikken op een té kleine dansvloer dan met een paar enkelingen op een groot open vlak te staan!
4. Ga strategisch om met camera’s
Komen professionelen je unieke openingsdans fotograferen of op video opnemen? Ongetwijfeld zal je zo een mooie herinnering houden. Let er wel op hoe je daarna verder gaat. Als daarna twee fotografen tussen de toekomende dansers blijven lenzen richten dan ‘schieten’ ze het volk misschien terug weg. Smartphones zijn een onderdeel van ons dagelijkse leven. Maar als je naasten er nood aan hebben om alles live te streamen, dan vertrekken een aantal genodigden misschien ook wel van de vloer. Leid niet iedereen naar buiten voor je eventuele flitspaal! Voor die foto’s kiezen je genodigden zelf. Velen trekken graag eens gekke bekken voor die paal. Die activiteit mag dicht bij de dansvloer gebeuren. Dit zorgt voor extra ambiance.
3. Zorg voor voldoende geluidsversterking
Sommige feestzalen voorzien zelf geluidsversterking. Soms is deze dermate begrensd, dat dit een ernstige beperking vormt voor het welslagen van je dansfeest. Als je de groep aanwezigen nog zeer goed hoort praten en de muziek op de achtergrond blijft, dan zal het volk op je vloer zachtjes proberen en uiteindelijk weer weggaan. De dj kan je dansvloer niet zomaar vullen met het draaien van een plaat. Het hoeft inderdaad niet loeihard. Maar er is een minimumvolume nodig om de spreekwoordelijke grens over te gaan naar een stevig dansfeestje. Opgelet, even testen in een lege zaal geeft een compleet vertekend beeld. Vraag je dj om advies. En durf je zaaluitbater ook om een hoger volume te vragen tijdens de dansavond, als dat nodig blijkt!
2. Je dj tovert niet… hij draait muziek voor de aanwezigen
Had je een fantastische ervaring op Tomorrowland of in je favoriete danscafé? Denk er dan aan dat je privéfeest daar niet plaatsvindt en er ééntje is met jouw hele groep genodigden. Meestal zijn dat 3 of 4 generaties samen met uiteenlopende muzikale smaak en verzoekplaatjes. Kies om die reden een ervaren allround dj. Bereid je feest voor op aangeven van je dj. Die kan de dansvloer niet voltoveren, maar hangt echt af van het reageren van de aanwezigen. Laat clichés en verzoekjes toe. Geef je dj voldoende ruimte om samen hard aan het vullen van die dansvloer te werken.
1. Kom zelf op de dansvloer!
Logisch. Maar op het moment zelf mag je dit niet uit het oog verliezen. Als de dans is ingezet hou je best geen lange rondgang en babbels meer aan iedere tafel. De genodigden komen voor jullie, en horen zich met jullie en de andere aanwezigen te verbinden op de dansvloer. Zijn jullie daar niet te bespeuren, dan loopt je dansfeest vermoedelijk met minder succes af.