printen, tekenen en scannen: enkele tips

Digitaliseer je op papier getekende reservatie leesbaar en volledig 

Al decennia lang is een A4-kopie in pdf-formaat een handige en nette standaard. Bovendien is het mogelijk om via een eID-kaarlezer en pdf-software elektronisch te tekenen. Dan hoeft printen en scannen niet. Maar ook al zijn we al in de jaren 20 met apps zoals Itsme, toch is digitaal zaken doen niet voor iedereen dagelijkse kost. Sinds de opmars van smartphones ontvangen we regelmatig onvolledige foto’s. Hier volgen tips om een goed leesbare kopie van een op papier getekend contract te e-mailen, whatsappen enz..

Huishoudelijke printer-scanner

Degelijke huishoudelijke all-in-one-apparaten voor printen en scannen zijn helemaal niet duur. De instapmodellen bieden al een uitstekend resultaat. De recentste modellen hebben smart functies en laten zich ook gemakkelijk via een app op smartphone of tablet bedienen. Let in de bijhorende software op de instellingen voor de resolutie. Is het resultaat goed leesbaar maar het bestand niet te groot om te versturen?

Scantoestel op het werk of in de copyshop

Het professionele toestel op het werk is voor velen de snelste weg. Met enkele eenvoudige handelingen valt het document in perfecte resolutie enkele seconden later in je inbox. Als je zelf geen toegang hebt tot de scanner dan ken je mogelijk wel een collega die het voor je regelt? Tot slot zijn er nog de traditionele drukkerijwinkels waar je kunt kopiëren en (laten) digitaliseren. Dit is vooral handig als je een keer een omvangrijk document wilt inscannen.

Smartphone of tablet

Met een eenvoudige smartphone (of digitale camera) en een beetje goede wil is een kopie maken mogelijk. Je kunt eventueel een speciale scan-app gebruiken. Deze maken ook een foto via de camera op je toestel. Maar de app voert kleine correcties door en bewaart een pdf.
Let erop dat de tekst op het document volledig, voldoende belicht en scherp in beeld is. 

Niet handig met digitale administratie?

Je hebt geen printer, geen inkt… scannen of een goede foto nemen en versturen is niet mogelijk. Maak je geen zorgen. Een papieren exemplaar van je document en een retourenvelop ontvangen via Bpost is mogelijk. Vraag ernaar.