printen, tekenen en scannen: enkele tips


Digitaliseer je getekende reservatie leesbaar en volledig. 

Al decennia lang is een A4 in pdf-formaat (via een scanner) een handige en nette standaardkopie. Sinds de opmars van smartphones ontvangen we vaker slordige gsm-foto’s waarbij een stuk van de tekst ontbreekt of die in slecht contrast, onderbelicht of uit zeer scheef perspectief genomen zijn. Om die reden zijn onderstaande tips nuttig.

Digitale camera

Met een digitale camera is het mogelijk om prima kopieën te maken van documenten. Leg het document neer en zorg dat het goed plat ligt. Kies een plaats met voldoende licht. Maak dan recht erboven een foto. Let erop dat de tekst op het document scherp en volledig in beeld is. Breng daarna de foto over naar je computer. Is het resultaat  goed leesbaar? Volledig? Je kunt achteraf de rand bijsnijden.

Apps voor smartphone of tablet

Met een eenvoudige smartphone en een beetje goede wil is een degelijke kopie perfect mogelijk. Je kunt eventueel gebruik maken van speciale scan-apps. Deze maken ook een foto via de camera op je toestel. Maar de app voert kleine correcties door. Leg het document op een plaats met voldoende licht en scan het zo recht mogelijk met de app. Let erop dat de tekst op het document scherp en volledig in beeld is. Is het resultaat goed leesbaar? Volledig? Goede apps: Genius Scan, Scanbot…

Scantoestel op kantoor

Op kantoor beschik je misschien over een professioneel toestel waarmee de kopie van je document, via de scanplaat en enkele eenvoudige handelingen, een minuut later in perfect formaat in je mailbox valt. Of je kent iemand die het zo voor je regelt?

Eigen scanner

Niet echt nodig voor enkele scans per jaar. Maar als je op een verzorgde manier papieren documenten wil digitaliseren, schaf dan een scanner aan. Er bestaan losse scanners maar populairder zijn de zogeheten all-in-one-apparaten. Hierin zijn drie functies verenigd: printen, scannen en fotokopiëren. Let in de bijhorende software op de instellingen voor de resolutie. Is het resultaat goed leesbaar maar het bestand niet te groot om te versturen?

Copyshop

Tot slot zijn er natuurlijk nog de winkels waar je van alles kunt (laten) digitaliseren. Dit is vooral handig als je een keer een omvangrijk document wilt inscannen.

Je hebt geen printer, geen inkt? Scannen is voor jou niet mogelijk?

Laat het ons gewoon weten. Een papieren exemplaar van je document ontvangen via Bpost is mogelijk.