De taak van je dj

Het ligt voor iedereen voor de hand. Je dj komt muziek draaien. Onmiddellijk denk je zelf aan je eigen favoriete plaatjes. Vol enthousiame start je al met het suggereren van muziek die je zelf verwacht. Begrijpelijk. Je kijkt er gretig naar uit.

Laten we even pauzeren. Let’s break this down. Wat is de kerntaak van een dj? Die professional die je uitnodigt om op je feest muziek af te spelen?

Google suggereert: “picking music to suit the audience and occasion”.

De kerntaak van je dj is uiteindelijk de muziek kiezen die bij het publiek en de gelegenheid past. Inderdaad. De muziek kiezen. Dat is de essentiële taak van je dj.

Hoe goedbedoeld ook, soms brengen ijverige inrichters van feesten lange speellijsten aan, alsof ze (voor zich)zelf gaan draaien. Als je voor je gekozen dj zelf een lange afspeellijst samenstelt, dan heb je de taak van een ‘diskjockey’ niet helemaal begrepen.

Ooit ontving dj Peter voor een trouwfeest een Excellijst met bijna 500 tracks. Die opgesomde tracks hoorden uitsluitend tot 1 genre: eurodance uit de 90’s. De aanvullende boodschap was om ook nog zelf muziek te selecteren en allround te draaien voor de aanwezigen met hun verzoekjes. Op een zeer geslaagd dansfeest is er meestal niet veel meer dan een 5 uur durende actieve dj-set. En gedurende 300 minuten spelen 100 à 150 tracks. Zonde van al die moeite dus…

Je dj observeert het publiek, denkt na over timing, dosering, afwisseling, inkorten en… of dat ene verzoekje nu net direct kan ofwel beter wat uitstel krijgt. De professionaliteit om technisch vlot te kunnen mixen is daarbij een extraatje maar ondergeschikt aan de muziek zelf die de aanwezigen uiteindelijk horen en die hen roert of in beweging zet. De belangrijkste taak van je diskjockey is en blijft het kiezen van die tracks.

Ben je van plan om een dansfeest te organiseren met een dj? Maak dan vooral niet zelf een afspeellijst op. Denk eraan: “the audience and the occasion”. Your dj is… the selector!